Boeing ще трябва да отговори на много въпроси, за да свали

...
Boeing ще трябва да отговори на много въпроси, за да свали
Коментари Харесай

Boeing е изправен пред нови въпроси относно 737 Max

Boeing ще би трябвало да отговори на доста въпроси, с цел да смъкна съмненията към сигурността на самолетите си. На 6 януари федералните управляващи на Съединени американски щати оповестиха краткотрайно прекъсване на някои самолети Boeing 737 Max след рисков полет, при който аероплан на Alaska Airlines се приземи със зейнала дупка в спешния излаз.

Федералната авиационна администрация заяви, че ще изиска незабавни инспекции на някои самолети Max 9, експлоатирани от американски самолетни компании или летящи в Съединените щати от задгранични превозвачи, заяви.

Извънредната заповед на регулатора ще засегне към 171 самолета и е следващият удар за Boeing по линията на самолетите Max, които участваха в две смъртоносни произшествия малко след дебюта си.

Последният случай

На 5 януари панел на фюзелажа на Boeing 737 Max 9 на Alaska Airlines избухна седем минути след политане от Портланд, Орегон на към 4 километра височина. Бързата загуба на налягане в кабината засмукала облеклата на дете, седнало на ред 26, до момента в който майка му го държала. Като по знамение никой от 171 пасажери и шестима членове на екипажа не е ранен. Пилотите съумели да извършат безвредно спешно кацане.

На 6 януари 2024 година самолетната компания заяви, че към 25% от техните 65 самолета към този момент са били тествани без никакви констатации, чака се скоро флотът да бъде още веднъж във въздуха.

Според базата данни на Федералната авиационна администрация самолетът, взел участие в случая е получил първия си документ за летателна валидност (след производство) на 25 октомври 2023 година, оповестява уеб сайтът.

Според Flightradar24 самолетът, взел участие в случая, е почнал да транспортира пасажери през ноември и е направил единствено 145 полета.

Анализатори разясниха, че степента на вредите върху марката на Boeing ще зависи от това какво проверяващите дефинират, че е предизвикало гърмежа.

Ричард Абулафия, дълготраен аерокосмически анализатор и съветник, сподели, че в случай че гърмежът се наблюдава до индустриален проблем, това ще окаже по-голям напън върху Boeing да промени процесите си и доставките на нови самолети могат да бъдат забавени.

Авиокомпаниите купуват нови, по-икономични самолети от Boeing и Airbus, с цел да отговорят на възходящото търсене на пътувания след пандемията.

Max 8 и Max 9 се разграничават основно по мярка

Най-новата версия на почтения 737 на Boeing, двумоторен аероплан с един кулоар, постоянно употребен за вътрешни полети в Съединени американски щати. Преди повече от десетилетие Boeing обмисляше проектирането и построяването на напълно нов аероплан, който да размени 737. Но страхувайки се да не загуби продажби от европейския си противник Airbus, компанията реши да поеме по-краткия път на смяна на 737 - и по този начин се роди Max.
 Нискотарифната Ryanair поръчва към 300 от самолета Boeing 737 Max 10 Обновена
Най-голямата нискотарифна самолетна компания в Европа поръчва 300 самолета Boeing 737 Max 10

Ryanair непрестанно купува по-големи самолети, с цел да усили потенциала за транспорт на пасажери

Припомняме, че аероплан Max 8, ръководен от Lion Air, се разруши в Индонезия през 2018 година, а Max 8 на Ethiopian Airlines се разруши през 2019 година

Регулаторите по целия свят приземиха самолетите за близо две години, до момента в който Boeing промени автоматизираната система за ръководство на полета, забъркана в злополуките.

През 2021 година Boeing уреди наказателно следствие, като се съгласи да заплати 2,5 милиарда $, в това число санкция от 244 милиона $. Компанията упрекна двама чиновници на релативно ниско равнище, че са измамили Федералната авиационна администрация по отношение на дефекти в системата за надзор на полета.

Boeing е пресметнал във финансови доклади, че последствията от двете съдбовни произшествия са му коствали повече от 20 милиарда $. Самолетостроителната компания е постигнала поверителни съглашения с множеството от фамилиите на пасажерите, починали при злополуките.

Реакцията на самолетните компании

Turkish Airlines разгласи, че ще приземи всички пет самолета Boeing 737 MAX 9 в своя флот след случай със аероплан от този вид на Alaska Airlines, съобщи Агенция Франс Прес.

" След случая със аероплан Boeing 737 MAX 9 на Alaska Airlines петте самолета Boeing 737 MAX 9 от флота на THY бяха изтеглени за инспекция като защитна мярка ", съобщи самолетната компания на своя уеб страница.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР